Multi travel

Wat is HACCP en wat kan ik ermee?

Geplaatst op

In deze blog nemen we met je door wat haccp is. Dit is een bijzonder sterk instrument om beter te kunnen werken met voedsel. Zo kun je zorgen dat het veilig is voor je gasten om het voedsel te eten of zelf veilig eten op reis. Daarbij kun jij jezelf veilig stellen voor eventuele juridische rompslomp, wanneer bijvoorbeeld een gast ziek zou worden van eten dat jij hem of haar hebt voorgeschoteld, dan is het mogelijk dat je wordt aangeklaagd door deze gene. Lees in deze blog hoe het precies zit. 

Het voordeel van HACCP: voor je werk en op reis

We hebben in de introductie van de blog al even laten doorschemeren dat werken met Voedsel en het voorschotelen aan gasten geen aangelegenheid is die zonder gevaar gedaan kan worden. Natuurlijk kun je de risico’s wel in sterke mate terugdringen, maar een ongeluk zit toch in een klein hoekje. Juist dit terugdringen en ervoor zorgen dat er vrijwel geen kans is dat gasten ziek worden van eten, is mogelijk met het HACCP-systeem. Deze afkorting staat voor hazard analysis and critical control points. Het gaat hier om een gevarenanalyse en kritische beheerspunten. 

Extra: bovenstaande kennis kun je ook meenemen op reis om een scherpe blik te houden op de hygiënische omstandigheden in de verschillende keukens. Bij veel keukens kun je namelijk naar binnen kijken, maar ook het restaurant en de sanitaire voorzieningen vertellen een verhaal op dit vlak. Doe je deze checks voor je werk, dan is de haccp een onmisbare lens waardoor je naar deze keukens kijkt.

HACCP concreet

Concreet betekent dit dat je gaat kijken naar je eigen werkprocessen om te zien of er punten zijn waar gevaren op de loer liggen als het gaat om de productie van voedsel, wanneer je een aantal punten hebt ontdekt waar het mogelijk kan zijn dat er problemen zouden kunnen ontstaan, dan is het goed om deze te benoemen, te kijken hoe groot het gevaar is en vervolgens een actieplan daaraan te koppelen om het gevaar te voorkomen. Een simpel voorbeeld is, je maakt een gerecht waar je nog iets van wilt bewaren in de koelkast, dan kun je een label op het bakje maken wanneer het gerecht gemaakt is. Je zet er dus een datum op. Zo kun je bepalen wanneer het gerecht weggegooid moet worden, omdat het over datum is. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vind op onze site tal van interessante blogs om ideeën op te doen voor je vakantie.

Contactgegevens

Via info @ multitravel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden