Multi travel

Geschiedenis en filosofie van tapas

Geplaatst op

Tapas is meer dan een verzameling van kleine gerechten; het is een essentieel onderdeel van de Spaanse cultuur en culinaire traditie. Om de geschiedenis en filosofie van tapas te begrijpen, duik je terug in de tijd naar de oorsprong van dit bijzondere fenomeen.

Bedekken van de tafel / koning Alfonso X

De term “tapas” komt van het Spaanse woord “tapar”, wat “bedekken” betekent. Volgens een populaire legende begon het allemaal in de 13e eeuw, toen koning Alfonso X van Castilië herstellende was van een ziekte. Hij zou kleine hoeveelheden voedsel bij zijn wijn hebben gegeten om zijn gezondheid te bevorderen. Nadat hij hersteld was, beval hij dat alle tavernes in Castilië wijn alleen mochten serveren als er ook een klein hapje voedsel bij werd geserveerd. Dit om te voorkomen dat klanten te snel dronken zouden worden op een lege maag.Een andere veelgehoorde anekdote vertelt over koning Alfonso XIII, die tijdens een bezoek aan Cádiz een glas sherry bestelde. De ober bedekte het glas met een plakje ham om te voorkomen dat er zand in zou waaien, gezien de winderige omstandigheden. De koning was gecharmeerd van dit idee en vroeg om meer wijn met “deksel” (tapa) erop.

Filosofie tapas is helder

Hoewel de oorsprong van tapas in legendes is gehuld, is de filosofie erachter onmiskenbaar. Tapas gaat niet alleen om eten; het draait om het sociale aspect van samenkomen, delen, en genieten van een verscheidenheid aan smaken in een informele setting. In Spanje is het gebruikelijk om met vrienden of familie van bar naar bar te gaan, waarbij je in elke gelegenheid een tapa bestelt en geniet van een glas wijn of bier. Dit ritueel, bekend als “ir de tapeo” of “tapear”, is een manier van leven.

Elke regio eigen variatie aan tapas

De verscheidenheid aan tapas weerspiegelt de rijke culinaire diversiteit van Spanje. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. In Andalusië, bijvoorbeeld, geniet je van gefrituurde vis of gazpacho, terwijl je in Catalonië misschien zult genieten van pan con tomate (brood met tomaat). In het noorden, in Baskenland, zijn pintxos, vergelijkbaar met tapas maar vaak geserveerd op een stukje brood, enorm populair.

Spaanse weg van het goede leven 

Tapas heeft ook een filosofisch aspect dat verder gaat dan alleen het eten. Het belichaamt de Spaanse waardering voor het goede leven, voor gemeenschap, en voor het vieren van kleine momenten. Door tapas te delen, deel je niet alleen voedsel, maar ook ervaringen en gesprekken. Het is een manier om tijd door te brengen met geliefden, nieuwe mensen te ontmoeten en de dagelijkse zorgen even te vergeten.

 

Delen van momenten met anderen 

In de moderne tijd hebben tapas een wereldwijde populariteit gewonnen, maar de kern blijft dezelfde: het vieren van het leven, het genieten van diverse smaken, en vooral het delen van die momenten met anderen. Dus de volgende keer dat je tapas eet, weet je dat je deelneemt aan een eeuwenoude traditie die veel meer is dan alleen een maaltijd. Het is een viering van het leven en de menselijke connectie. Shared dining Amsterdam West is een ideale plek om samen te genieten van tapas. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vind op onze site tal van interessante blogs om ideeën op te doen voor je vakantie.

Contactgegevens

Via info @ multitravel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden