Multi travel

Een vakantiehuis kopen voor de verhuur: waar moet je op letten?

Geplaatst op

Voor mensen met redelijk wat spaargeld kan een tweede huis kopen een interessante investering zijn. Zeker als dit een huis in het buitenland is waar ze zelf een gedeelte van het jaar zitten, terwijl ze het de rest van de tijd verhuren aan toeristen. Er komt echter redelijk wat kijken bij een dergelijke investering en het is niet iets wat je van de ene op de andere dag kan beslissen. In dit blog lichten we een aantal zaken uit waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een tweede huis als investering.

Doe onderzoek naar de regio

Stel je wil een tweede huis in Oostenrijk kopen, om een deel van het jaar er te zijn en om te verhuren. Zorg dan altijd vooraf dat je goed onderzoek doet naar de omgeving. Als je het maximale uit de verhuurmogelijkheden wil halen moet je ook vooral kijken naar wat het interessant maakt voor toeristen. In dorpen als Kaprun en Gerlos zit je qua populariteit altijd wel goed. Maar er zijn ook andere dorpen die wellicht minder interessant zijn voor toeristen, wat een negatieve invloed kan hebben op de mate waarin je de woning kunt verhuren gedurende de rest van het jaar. Hou daarnaast rekening met de regels omtrent verhuur aan toeristen en andere regelgeving waar je mee te maken kan krijgen. Er zijn gelukkig voldoende organisaties die deze kennis in huis hebben en je kunnen helpen met dit proces.

Reken het plan altijd door

Als het rendement een belangrijke factor is voor de beslissing om een dergelijke aankoop te doen is het belangrijk om alles goed door te rekenen. Maak een best en worst case scenario waarin je de kosten en opbrengsten tegen elkaar afzet. Hoeveel geld verdien je ieder jaar aan de verhuur? Hoeveel kost het om het appartement tussen de verhuren door schoon te houden? Hoe lang duurt het ongeveer voordat de investering is terugverdiend? Denk daarbij aan zaken als kosten die je van de belasting kunt halen en onvoorziene kosten.

Vergeet niet dat je een huisbaas bent

Een tweede huis kopen als investering betekent niet dat je na de aankoop achterover kunt leunen en kijken hoe het geld iedere maand op je rekening bijgeschreven wordt. Je zult zelf moeten zorgen dat je huis aantrekkelijk is en blijft voor potentiële huurders. Uiteraard zijn er wel organisaties die je bij het hele proces kunnen begeleiden, waardoor je in ieder geval zo weinig mogelijk zorgen hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vind op onze site tal van interessante blogs om ideeën op te doen voor je vakantie.

Contactgegevens

Via info @ multitravel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden