Multi travel

Een eigenaardig gerecht: sushi

Geplaatst op

Sushi is nu enige jaren onderdeel van het Nederlandse dieet. Er is een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in het sushiwezen. Daarom vinden we het leuk om je een beetje bij te praten over de feiten omtrent sushi. Dat is ook heel leuk als je met je bedrijf naar het sushirestaurant gaat, dan heb je wat betweterige feitjes die je aan tafel kunt vertellen. Kijk met ons mee en laat je daarna betoveren door de smaken van sushi, want zin in sushi krijg je zeker. Dan kun je makkelijk en snel sushi bestellen.

Het begin

De eerste sushi is ontstaan in China. In de zestiende eeuw werd er met behulp van rijst en azijn vis houdbaar gemaakt. Daardoor ontstond vermoedelijk het eerste gerecht dat op sushi leek. Grappig dat heel veel mensen niet op de hoogte zijn van deze geschiedenis, dus je hebt echt een nieuwtje te vertellen aan tafel. We maken een sprong in de tijd via Japan en komen terecht op het einde van de jaren negentig. Dat was de tijd dat sushi langzaam populair werd. Eerst in Amerika en daarna ook in Nederland. Nu is het sushirestaurant niet meer weg te denken.

De soorten

Er zijn verschillende soorten sushi, maar de klassieke sushi is Nigiri: rauwe vis (tonijn of zalm) op de lauwe rijst. Dat is de belangrijkste oosterse sushi. De latere varianten, zoals de sushirol, zijn eigenlijk ook westerse beïnvloeding. Een hele bekende is de California roll. We noemen deze roll ook wel de Uramaki of binnenstebuiten rol. Er zitten diverse vullingen in. Temaki is ook populair, dit is een kegelvormig zeewier rol, met een verse vulling van rijst, vis en groente. Maki is een rol van zeewier, met daarin rijst en vis, dus precies andersom in vergelijking met de Uramaki. Na mate sushi populairder werd, kwamen er steeds meer onderdelen op de menukaart van het sushirestaurant, te meer omdat het vaak cross-over restaurants geworden zijn, waarbij sushi en Japanse grillgerechten aangeboden worden.

Stokjes

Sushi werd oorspronkelijk gegeten met de handen. In Japan gaat dat nog zo. Maar in het Westen wil men de meer Japanse ervaring, waardoor de stokjes in het sushirestaurant de norm geworden zijn.

Saus

Sojasaus is bedoeld om de vis in de dopen, het beste is om de rijst niet in de saus te doen. Deze neemt veel van de saus op, de vis veel minder. Zo eet je minder zout. Bovendien is de rijst al smakelijk genoeg. Met een Uramaki gaat dit lastig aangezien de vis in de rijst. Die kun je dus zonder saus eten, of gewoon lekker de rol er wel in dopen.

Conclusie

Sushi heeft een heel andere ontstaansgeschiedenis dan veel mensen denken. Met de tijd kwamen er steeds meer gerechten die je kon bestellen in het sushirestaurant. Ook hoe dit gerecht wordt gegeten: met stokjes en de sojasaus, was in oorsprong anders. Maar verandering is prima zolang er maar van genoten wordt en de kwaliteit op peil blijft.

Ook interessant

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vind op onze site tal van interessante blogs om ideeën op te doen voor je vakantie.

Contactgegevens

Via info @ multitravel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden